Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova și-a depus demisia, luni, conform unui comunicat al Parlamentului. Decizia vine la câteva zile după ce ofițerii din subordinea sa și procurorii anticorupție moldoveni au descins, la domiciliul fostului președinte al R.Moldova și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, se arată în comunicatul Parlamentului de la Chișinău.
„În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cerere.
Cererea de demisie urmează a fi examinată în plenul Parlamentului, a transmis Legislativul moldovean.
Marțea trecută, Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Repuublicii Moldova și procurorii anticorupție au descins, marți, la domiciliul fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, care a fost ulterior reţinut pentru 72 de ore, după cum au anunțat oficialii moldoveni.
Vineri, 27 mai, procuratura Anticorupție a anunțat că a contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 26 mai 2022 prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile, a ex-președintelui Republicii Moldova, învinuit pe patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă (art.324 alin.(3) din Codul penal), organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat (art.181/2 alin.(5) din Codul penal), trădare de patrie (art.337 alin.(1) din Codul penal) și îmbogățire ilicită (art.330/2 din Codul penal).
„Prin recursul înaintat, procurorii anticorupție solicită aplicarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile a ex-președintelui Republicii Moldova, cu executarea acesteia în Penitenciarul nr.13 Chișinău”, arăta Procuratura Generală.
Curtea de Apel Chișinău va decide marți 31 mai asupra menținerii măsurii de arest la domiciliu pentru 30 de zile, aplicată prin decizia din 26 mai a judecătoriei Chișinău fostului președinte și lider al PSRM Igor Dodon. Instanța urmează să examineze trei recursuri la decizia primei instanțe, în cel înaintat de procurori fiind cerută înlocuirea arestului la domiciliu cu detenție în Penitenciarul nr. 13. În celelalte două apeluri, atât apărarea, cât și fostul președinte au cerut instanței eliberarea sub control judiciar, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.
Alexandr Esaulenco a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova de către Parlamentul Republicii Moldova la 25 iunie 2019, conform biografiei oficiale de pe site-ul instituției. La 16 martie 2020, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1511 i-a fost conferit gradul special de general-maior al Serviciului de Informaţii. Șeful statului moldovean de la acea dată era Igor Dodon, predecesorul actualului preșeședinte, Maia Sandu.
Alexandr Esaulenco s-a născut la 23 septembrie 1977, în Chișinău, este căsătorit și are 3 copii.
Confom sursei citate, în perioada 1999 – 2019 Alexandr Esaulenco a deţinut diverse funcţii în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, inclusiv și funcția de director adjunct al instituției, începînd cu luna noiembrie 2018.
În anul 1999 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Drept, specialitatea Drept penal.